måndag 27 augusti 2012

Hallogen


Så här mörkt  har vi haft det hemma hos oss i flera dagar.
 Jag och ena dottern vakande av att det knäppte till, jag trodde det var katten, vi gick upp för att kika var hon befann sig. Upptäckte då att hela huset var utan ström.
Ringde maken klockan 24.00 som befann sig på annan ort på jobb ( allt sånt här händer när han inte är hemma så klart). Via telefon så guidade han oss vad vi skulle göra.
Vi fick inte igång super pannlampan från Silva som vi fått i present av Tereza, nu behövde vi verkligen den!

Med mobiltelefonen som bara hade pyttelite batteri kvar, och det gällde tyvärr alla tre telefonerna konstigt nog så försökte vi lysa oss fram för att kolla i vilket rum som problemet fanns.

Vi fick ge oss tillslut, dra ur proppen för flera delar av huset, varav badrummet som blev både kallt på golvet och saknade lyse.
I köket så fungerade som tur var spisen och kyl och frysen, men det var allt också. De andra uttagen fungerade inte och inte heller belysningen där. Att just spisen fungerade var iallafall tur, för kräftorna låg ju i alla hinkar i badrummet och väntade på att få kokas!
Hallen var det helt svart i också.

Det fick bli levande ljus lite överallt.
När maken kom hem dagen efter så var han upp på vinden och försökte leta på felet som han trodde berodde på alla små ljuskäglor som jag tvingat honom att sätta upp i taket i hallen och köket för ett antal år sedan.
Jag har velat ha sån där stjärnhimmel jämt, eller iallafall sedan det blev "modernt".
En granne till oss bygger jämt om hemma, han sitter aldrig still utan har ALLTID en MASSA projekt på gång.
När hans fru bara andas om något så är han på G!
Hon fick till exempel pyttesmå ljus i sitt äppelträd för flera år sedan, jag är av den sorten att jag alltid gillat ljusslingor i äppelträd ännu mer än i granar, vet inte varför men det är bara så?!
Maken visste det och en kväll när han parkerat bilen på garageuppfarten så såg han på långt håll grannens äppelträd som lyste i ljusan låga!
Han visste vad som komma skulle!
Inne i hallen så svor han en lång harang om grannar som förstör husfriden!!
Just den grannen hade precis satt in små ljuskäglor i nästan hela huset och som ni förstår så kom jag hem och berättade om detta med ett uns av avundsjuka i tonen.
Min make borde ju kunna koppla in både väggbelysning på ytterväggen, sån där som får hela huset att lysa upp, sen skulle jag vilja ha spottar mot buskar och träd, en lykta i trädgården skulle också vara fint mörka kvällar, han är ju gubevars el-ingenjör med högspänning till yrket.
Han om någon skulle kunna förgylla min tillvaro.
Men, icke då, dessa lampor är överskattat trams!

Nåväl, grannen erbjöd sig komma och sätta upp små lampor i taket hemma hos oss, när jag beklagat mig över att maken tyckte det var onödigt jobb. Gissa om det blev fart på honom då!
Inte skulle nån annan komma och dra el hemma hos honom inte, så jag fick "min stjärnhimmel" , fast inte i lika stor omfattning som hos grannen.

Och, nu fick han vatten på sin kran, -det är "dina" lampor som blir överhettade!

Han och hans far som delar samma kunskap höll på och letade, en var på vinden och svor och den andra stod med mätinstrument inne i huset.
Maken tycker att krympa på vinden är det värsta som finns och jag kan förstå honom. Vår vind har bara "kryp-höjd" och består av ett hav av isolering och råttskit!

Dom fick avbryta fel- letandet för vi var bortbjudna på mat till våra goda vänner Tagessons på Fredagskvällen.

Så framåt Lördags eftermiddagen så kom dom på att det var motorn i spisen som var boven i dramat! Nu blir det nya lampor i förebyggande syfte, LED lampor.
Jag är inte glad. Dom ger ett kallt sken. Vi har verkligen letat på nätet efter såna men det finns inte det varma mysiga skenet som vi har haft hittills.Inte såna som är dimbara.

Men, ena dottern och maken kom hem med kalla små lampor och en burk glasfärg.
Det var verkligen inte lätt att få färgen bra, det blev fel gul färg, jag har använt pensel, ströpplat med skummgummi, målat över med röd tuschpenna och sen försiktigt ströpplat ihop färgerna , tagit bort och målat dit igen.
-Nu skiter jag i det här sa jag, sätt dit taklampa eller vad tusan du vill , jag vill INTE ha dom här små energisnåla och .miljövänliga lamporna i varje fall!!! Jag vill ha varmt sken.

Så, om nån vänlig själ kunde rekommendera oss var man kan inhandla dimbara LED lampor med aprikos sken vore bra .
Tack och god natt.
Susanne
Fram till sista Augusti så har dom kampanjpriser och jag vill slå ett extra slag för ett mycket trevligt gym med superbra spinnings instruktörer och mycket trevlig personal.