torsdag 23 augusti 2012

Kräftkok i köket!

 Äldsta dotter ska ha kräftskiva med sina vänner och blev erbjuden att få fina Hjälmarkräftor till bra pris!
Åh! tack svarade hon och tänkte sig en bunke med färdigkokta kräftor såklart.
Vännen ringde och sa att nu kan du komma och hämta dom.
Det visade sig vara en legohink med 15 stycken levande kräftor.

Vi tyckte så synd om dom igår kväll , ja nu i natt också. Men, som vi resonerade när vi åt frukost medan kräftvattnet kokade samman till ett gott spa. Om vi ändå äter kräftor så är vi ju ändå delaktiga i detta djurplågeri och då kan ju lika gärna vi själva koka dom som någon annan.
Vi ville underlätta natten och göra den så angenäm som möjligt för våra gäster så vi letade runt i hela huset efter stora kärl att fördela dom i så att dom inte skulle behöva trängas.
När vi kom upp på morgonen så låg alla i allafall i en enda hög. Hu!





Här vänder dottern bort huvudet så hon slipper se när hon släpper i den lilla kräftan som går mot sitt öde.
Men, det luktar gott av dillen, portölen och det andra som las i grytan.




 En efter en ska de läggas i , i ett kokande vatten så det går snabbt.


 Så här härligt röda blev dom efter 10 minuter. Dottern har provsmakat en kräfta och dom smakade jätte gott!

Vi har kokat krabba en gång i vårat kök när vi bodde i Tanzania och då var det riktigt liv i luckan.
Krabborna var jätte stora med väldans stora klor och snabba som tusan och dom smet flera stycken och kom ner på golvet där vi hade fyra barn som stod barfota och kikade förväntansfullt.

Jag har video på detta men just nu hittar jag inte det klippet.
I morgon ska jag ge er tips på ett mysigt ställe att åka och äta på , kanske i helgen rent av.

På Spåret heter restaurangen och ligger i Nora , längst ner vi vattnet , vid turistbyrån.
Man äter i gamla tågvagnar.




Jag önskar er alla en god natt.
Susanne