måndag 26 mars 2012

Fotografering vid Riseberga Klosterruin


En underbar dag fick vi i går när vi fotograferade vårens och sommarens kläder.
Det är alltid roligt att använda en kuliss som har ett historiskt värde.
Den här gången hade vi valt en plats som var nära Örebro, Riseberga Klosterruin.


Riseberga kloster grundades i slutet av 1100-talet. Det var ett nunnekloster inom cistercienserorden och användes fram till mitten av 1500-talet. Då ödelades klostret av en brand.
" Scenen" var VÅR!( I i dubbel bemärkelse, både våran och VÅR i luften!)Här fotograferar vi bara närbilder på alla kjolar.Klänningen Stockholm i röd med vita prickar.
Mer info om Klänningen Stockholm


Bönehuset
Ulla-Carin hade med sig en elev som heter Vide och som assisterade henne under hela dagen.

Tid för fika är en av höjdpunkterna såklart!


Vår alltiallo Carina

 Vår klassiska klänningen Ferrari är ett året runt plagg!

Den gråa, karga färgen som  stenarna har gav harmoni till våra kläder på ett vackert men också neutralt sätt.
Vår design kännetecknar en ton av Slow Fashion och därför använder vi oss mest av tyger/färger som håller över en längre tid, men vi har ändå valt att ta in begränsat antal meter av det färgglada tyget som vi har till vår vändbara klänning Milano.
 Här är klänningen vänd till den enfärgade sidan.
Vi har valt att ha den det ljusa tyget lite längre för att få en look av att man har en underklänning under.Riseberga kloster grundades i slutet av 1100-talet. Det var ett nunnekloster inom cistercienserorden och användes fram till mitten av 1500-talet. Då ödelades klostret av en brand.
Den mäktige jarlen Birger Brosa skänkte under slutet av 1100-talet gården Riseberga till några nunnor. Detta blev grunden till Riseberga kloster där sedan nunnorna styrde i 350 år.

Cistercienserorden

Cistercienserorden grundades i Frankrike i slutet av 1000-talet. Orden fick stora framgångar under 1100-talet och mängder av kloster byggdes i Europa. Cistercienserna var den första klosterorden som kom till Sverige och hade ett stort inflytande i medeltidens Sverige.

Klostret ägde mycket mark

Klostret utvecklades med tiden till en mäktig jordägare tack vare omfattande donationer. De flesta donationerna gjordes av människor som önskade trygga sin själ efter döden eller ville få en gravplats i klostret. Till slut ägde klostret gods, betesmarker, kvarnar, skog, fiskevatten och humlegårdar i sex landskap. Marken som låg långt från klostret arrenderades ut mot betalning i naturaprodukter eller pengar. Även järnframställningen gav klostret goda inkomster och man hade intressen i både Åmmebergs och Rönne hyttor.

Klostrets betydelse i bygden

I Riseberga kloster kunde många av de omkringboende få jobb. Arbetare och hantverkare anlitades till klosterbygget. Hjälp behövdes i jordbruket och trädgårdarna och ortsborna kunde även tjäna pengar på transporter. Traktens bönder fick också möjlighet att sälja sina produkter till klostret. Cistercienserna var kunniga inom många områden och spred kunskap om bland annat byggnadskonst, jordbruk och trädgårdsskötsel. Nunnorna var dessutom bokligt bildade och duktiga på sjukvård.

Klostret brinner ner

När reformationen genomfördes 1527 drogs klostrets egendomar in under kronan för att sedan delas ut som belöningar till personer som tjänat kungamakten. 1546 träffades klostret av blixten och brann ner.

Vägbeskrivning

Åk ca 2 km sydöst från Fjugesta. Klosterruinen ligger på höjden på vänster sida av vägen (nordost om vägen


I samband med MODE VECKAN så har vi 
på Torsdag  extra öppet hos oss på Marthamildred  12.00-19.00
.Idrottsvägen 37.
Vi lämnar då 10% rabatt på alla kläder vid köp eller beställning under dagen.

Vi bjuder på nygräddade våfflor och kaffe under hela dagen.

Önskar er ALLA en härlig Måndag.

Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar