måndag 25 mars 2013

Vatikanen


Så här ser Schweiziska gardet ut som vaktar Vatikanen.


Schweizergardet, eg. Påvliga schweizergardet, (latin: Pontificia Cohors Helvetica: it. Guardia Svizzera Pontificia) är ett schweizergarde grundat av påven Julius II den 22 januari 1506. Formellt sett anses Schweizgardet vara i tjänst för den Heliga stolen och inte för Vatikanstaten, men gardet utgör idag, de facto, (2005) med sina 134 man, och Vatikanstatens gendarmeri, med 108 man, Vatikanstatens militära styrkor och är det enda kvarvarande schweizergardet i världen.[1]

Schweizergardets huvuduppgift är att skydda påven och hans residens. Gardet skall även eskortera påven på hans resor, bevaka tillträdet till Vatikanstaten och medverka till att ordningen upprätthålls inne i Vatikanen. Därför har de tränats för att besvara terroristangrepp, och de har en modern beväpning.[2] I praktiken är gardets tjänstgöring uppdelat i vakttjänst, paradtjänst, ordningstjänst och personskydd. Tjänstespråket är tyska.
Hur i hela friden klarade man av att måla tak och väggar, det är ¨för mig obegripligt???
Även om man har ställningar så är det helt obegripligt!

Så här var lutningen på trapporna upp till högsta punkten, när man ser den här bilden förstår man faktiskt att det känns lite obehagligt att gå den sista biten upp för att få se utsikten över Rom, men vi klarade det!
Här är skylten som ger information om den vackra kulan i brons.
Vy från den våning som man kan ta hiss upp och ner till.


Susanne
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar