onsdag 10 augusti 2011

Svårt val till förmiddagsfikat!


Håller på och förbereder förmiddagsfika och undrar just vilken kaffe kopp som är vackrast att duka med?

är det den i guld eller....


eller den här


kanske den här är finast?

Nej, alla dessa tre vackra kaffekoppar är från ett museèt som jag verkligen kan rekommendera. Det är ett stort privat hem " Hallwylska palatset" i Stockholm.
Alla fyra i familjen  var med och alla uppskattade detta besök lika mycket.
Guiden vi hade berättade facinerande historia om den kvinnan som byggde upp sitt hem till ett otroligt fint museum. Hon sparade på allt! Alla kvitton, tappade tänder, avklippt hår, bilar, porslin, ja, allting finns katalogiserat från henne själv.
Väl värt ett besök!

Hallwylska museet

Hallwylska Museet | Hamngatan 4 | 111 47 Stockholm | tel. 08-402 30 99 | hallwyl@lsh.se
www.hallwylskamuseet.se/
Wilhelmina von Hallwyl (1844-1930) var en av vårt lands verkligt stora samlare av konst och konsthantverk vid sekelskiftet 1900. Samlingarna köpte hon under resor i Europa, Afrika och Orienten. Idén var att skapa ett museum. Tanken förverkligades när hon och hennes man, Walther von Hallwyl donerade sitt hem och alla samlingarna till svenska staten 1920. Wilhelmina katalogiserade sina samlingar och arbetet resulterade i ett katalogverk som består av 78 band. Katalogen trycktes i 110 exemplar och återfinns på stora museer och bibliotek på många håll i världen. Wilhelmina tillhörde en av tidens mest förmögna familjer. Hennes far, Wilhelm Kempe (1807-1883), var en framgångsrik affärsman inom trävaruexportens område. Han grundade Ljusne Woxna Aktiebolag, en verksamhet som sedan övertogs av svärsonen.
Nu ska jag ta fram mina kaffekoppar som jag gillar allra mest och så ska jag ta fram tre stora chokladmuffins som är gjorda som cupcakes av min yngsta dotter och hennes kompis i natt, ja, dom bakade faktiskt i natt!
Men, varför inte? Det är ännu dagar kvar på sommarlovet så då får man vända på dygnet om man vill.
Sova får dom göra så länge de vill idag!


Ha en bra dag
Susanne
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar