onsdag 16 november 2011

Den förbjudna staden Förbjudna staden – Gu Gong. Det kejserliga palatset var ett säte för både Ming dynastin (1368–1644) och Qing dynastin (1644–1911). 25 kejsare totalt har regerat från detta kejserliga palats.
Det byggdes av Yonglekejsaren, den tredje kejsaren av Ming, som flyttade huvudstaden från Nanjing där Mingdynastin grundats, upp till Peking. Yonglekejsaren jämnade det tidigare palats, som byggts av Yuandynastins kejsare, med marken, och reste sitt eget storslagna palats. Samtidigt lät han resa många av de andra sevärdheter som än idag finns kvar i Peking: Himmelens tempel, trumtorn och klocktorn, samt den första Minggraven.
Ytan innanför murarna är hela 720 000 kvadratmeter och det finns 800 byggnader med totalt 8000 rum. Staden är världens största samling av bevarade antika träbyggnader som finns i världen och är därför med på Unescos världsarvslista.

Som alla viktiga byggnader i Kina vetter Förbjudna staden mot söder. Man kommer in genom Himmelska fridens port, strax intill Himmelska fridens torg, och når först den officiella delen genom den höga Meridianporten. Här finns några av de vackraste byggnaderna i hela Kina, bland annat Ytterska harmonins sal som rymmer kejsarens tron. I palatsets norra delar låg de privata palatsen, dit bara kejsaren och hans kejsarinna och konkubiner ägde tillträde.År 1406 påbörjades bygget som tog 14 år och 200 000 arbetare i anspråk innan det stod klart. All jord man fick över när man grävde vallgraven las i en hög utanför den norra sidan. Det blev till en stor kulle som heter Jingshan.


När den siste kejsaren Puyi lämnade sin tron år 1912 var det slutet för staden som kejsarpalats. Fram till dess hade 24 olika kejsare bott där.

 I öster och väster ligger ett stort antal tempel, trädgårdar och mindre palats.
Dessa bilder är från min resa med  Cotour Air och deras mycket populära tjejresa till Beijing och den resan gjorde jag för några år sedan men den är fortfarande en av mina allra bästa resor.
Guiden vi hade , Görel Stenfelt pratar flytande kinesiska och hon har bott i Beijing och hade satt ihop ett fullspäckat schema så man hann inte ens tänka en tanke på sina kära familjemedlemmar  hemma i Sverige. Det ända som jag i så fall tänkte på var deras storlekar!!!

Denna resa fick 10 poäng av 10 möjliga!
Kom på att jag bara lagt alla bilder på en cd skiva och sen glömt bort dom, här kan jag kanske inspirera någon att vilja åka till Kina.

Jag önskar er alla en härlig dag.

Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar